9 января 2013 г.

Copiii şi lectura


RUŞINOS PENTRU COPII: SĂ FII PRINS CITIND


Copiii nu privesc cu ochi buni cititul şi aproape o cincime dintre ei 
s-ar simţi ruşinaţi să fie văzuţi cu o carte de către prietenii lor, relevă un studiu. Cititul se află "în declin", în contextul în care copiii işi ocupă timpul cu alte activităţi, precum Internetul, jocurile video şi televizorul, potrivit National Literacy Trust, notează Daily Mail. 


Doar 33,5% dintre tineri consideră că cititul este "tare" (cool), rezultatele indicînd o scădere de 14% în rîndul baieţilor cu vîrste cuprinse între 14 şi 16 ani. Aproximativ 17% au recunoscut că s-ar simţi ruşinaţi dacă ar fi văzuţi citind de către prieteni. Copiii citesc din ce în ce mai puţine cărţi, reviste şi chiar informaţii de pe Internet, indicînd o "schimbare ingrijorătoare" a obiceiurilor de alfabetizare. 
National Literacy Trust le recomandă părinţilor şi profesorilor să aloce cel puţin zece minute pe zi pentru a citi împreună cu copiii şi a solicitat o campanie naţională pentru a-i inspira pe cei mici să citească, în acelaşi mod în care Jocurile Olimpice au stimulat interesul pentru sport.


Sondajul a fost realizat pe un eşantion de peste 21.000 de copii şi adolescenţi americani la finele anului trecut. Trei din zece tineri citesc zilnic în timpul liber, comparativ cu patru din zece în 2005. Aceştia citesc în special ficţiune. "Rezultatele sondajului nu reprezintă o surpriză şi demostrează faptul că trebuie să continuăm eforturile pentru a-i incuraja pe cei tineri să îşi dezvolte pasiunea pentru citit", a spus un purtator de cuvînt al Departamentului american pentru Educaţie.


Комментариев нет:

Отправить комментарий