7 апреля 2015 г.

Sa fim sanatosi!

Păstrează haina de nouă, iar sănătatea de tînăr
proverb


În fiecare an la 7 aprilie  este marcată Ziua Mondială a SănătățiiVă propunem, dragii noștri, cîteva curiozități despre sănătate.
Știați că...

44% din copii privesc televizorul înainte de culcare, la desene animate, filme, etc. Problema este că acei copii vor merge mai tîrziu la somn şi vor dormi mai puţin, somnul fiind esenţial pentru creştere şi pentru sănătate în general. În plus, televizorul va contribui, prin lumina emisă de ecran, la inhibarea acelui hormon care spune creierului că este timpul pentru somn, copiii devenind mai obosiţi.Sucul de fructe, consumat dimineața, este primul pas în detoxifierea organismului afectat de paraziții intestinali.
Fructele culese în orele de dimineață sau de seară sunt mult mai gustoase decît cele culese la amiază.
Pentru a fi sănătos și a-ți prelungi viața consumă cît mai multe fructe și legume, și mai ales nuci, măsline, usturoi și ciocolată neagră (dar cu socoteală).


Mişcarea este esenţială pentru buna funcţionare a creierului şi a corpului. Stimulează-te fizic. Mişcă-te. Dansează, fă exerciţii aerobice, înoată, joacă tenis, sau fotbal. Fă exerciţii de lateralitate, adică cu mîna stîngă atinge-ţi urechea dreaptă şi cu mîna dreaptă atinge-ţi nasul, după care inversează-le, şi repetă mişcarea pînă o stăpîneşti complet.


Fetele clipesc de două ori mai des decît o fac băieții.
O pisică în casă înseamnă scăderea tensiunii arteriale, și, ca urmare, a riscurilor unei boli cardiace.
Tînțarii sunt mult mai atrași de persoanele care tocmai au mîncat banane.
Creșterea creierului se oprește în jurul vîrstei de 15 ani.O igienă ireproșabilă a mîinilor (4 spălari pe zi) va permite să contractați cu 25% mai puține guturaiuri și cu 50% mai puține gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spală pe mîini o singură dată pe zi.

Și, ca deobicei, vă propunem cîteva cărți despre un mod de viață sănătos:


CORPUL OMENESC. – București, 2005. – 120 p.
O carte din seria Prima mea enciclopedie vă va familiariza cu structura corpului omenesc, cu simțurile omului: auzul, mirosul, văzul, gustul, pipăitul; cu felul cum ne purtăm în societate, cum îngrijim de sănătatea noastră, cum să ne alimentăm corect și multe, multe altele.


EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE. – Iași, s.a.– 175 p.
Din această carte veți afla despre igiena corpului, despre sănătatea mintală, despre primul ajutor în caz de accidente, despre rolul animalelor de companie în viața noastră.
ENCICLOPEDIE GENERALĂ PENTRU COPII. – București, 2008. – 207 p.
O carte frumos colorată care va răspunde la numeroase întrebări: ce trebuie să facem ca să fim sănătoși, din ce suntem făcuți, de ce cresc copiii, de ce suntem atît de diferiți, care este structura ocilor, și din ce sunt făcuți dinții, cum auzim și care este secretul longevității.Aceste, dar și multe alte cărți interesante despre sănătate le veți găsi pe rafturile bibliotecii noastre.

Fiți sănătoși, dragii noștri și nu ezitați: 
veniți la bibliotecă și citiți cu noi, citiți ca noi, 
citiți mai mult decît noi!