25 марта 2013 г.

Pesah

Zilele acestea toți evreii sărbătoresc una din cele mai respectate sărbători religioase din iudaism PESAH, care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a evreilor, dar și renașterea de primăvară a naturii. În timpul acestei sărbători nu se consumă pîne și nici produse dospite, se mănîncă doar mața. În prima seară de Pesah, numită Seder, se citește din Hagadah (un fel de legendă), se beau patru pahare de vin și se gustă ierburi amare. Cele șapte mîncăruri simbolice de Seder sunt:
Mața: pîine nedospită, asemănătoare cu o turtă - simbolizează sclavia evreilor în Egipt. Cînd evreii se pregăteau să părăsească în grabă Egiptul, nu au avut timp să coacă pîine dospită și au copt în schimb pîinea nedospită - mața.
Haroset: un amestec de nuci măcinate, mere, scorțișoară și miere - simbolizează mortarul folosit de sclavii evrei pentru construcțiile Faraonului.
Ou: se folosește un ou fiert tare pentru a simboliza soarele, viața și renașterea.
Apa sărată: în ea se înmoaie alimentele - simbolizează lacrimile provocate de oprimare, dar și cele produse de bucuria libertății.
Marror: un hrean foarte amar, care simbolizează amarul sclaviei.
Karpas: un amestec de cartofi fierți și pătrunjel, care simbolizează atît subnutriția sclavilor, cît și anotimpul primăverii.
Z'roah: o bucată de carne pe os, simbolizează mielul pascal și se referă la salvarea evreilor de către Dumnezeu din sclavia Egiptului.





Vă dorim tuturor 
HAG PESAH SAMEAH!

2 комментария:

  1. Желаем Вам удачного Седера

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Спасибо, Аноним, Вам также Хаг Песах Самеах!

      Удалить