15 апреля 2013 г.

Stat pentru copii





La 5 iyar 1948, după calendarul evreiesc, a fost înfiinţat Statul Israel.
Anul acesta, această zi a căzut pe 16 aprilie.


Statul Israel este un stat tînăr şi este un stat pentru copii. În Israel copiii sunt peste tot: în cafenele cu mămicile, în parcuri, pe tobogane pe trotinete şi rotile. 



În Israel funcţionează trei muzee ale ştiiţei, deschise special pentru copii. Aici e voie tot: copiii pipăie exponatele, însuşesc legile fizicii, regulile circulaţiei, studiază scheletele dinozaurilor, fac experienţe pe măsura lor, chiar pot să-şi petreacă ziua de naştere acolo!


În muzeul de artă din Tel – Aviv se organizează ore de muzică clasică pentru preşcolari şi expoziţii speciale pentru copii. Iar în foaierul teatrului de operă odată în săptămînă se organizează „ore de opreă pentru copii. 


Artiştii le povestesc copiilor conţinutul operei, apoi, împreună cu publicul, interpretează cele mai renumite arii.
În cabinetele stomatologice, copiii privesc televizorul, în timp ce medicul le tratează dinţii. Nimeni nu iese din cabinet fără cadou: jucării, perii de dinţi, suporturi pentru acestea...

În biblioteci şi librării se organizează „ore de lectură pentru toţi doritorii.
La ziua de naştere este chemată toată clasa sau grupa de la grădiniţă. Sunt invitaţi clovni, dresori şi chiar scriitori pentru copii.
În Israel clovnii lucrează în toate spitalele pentru copii: buzunarele lor sunt pline de jucării şi surprize. 

Tot în spitale sunt camere special amenajate pentru jocuri, desen, citit, dar şi săli, unde se rulează filme şi emisiuni pentru copii.
Statul Israel este un stat tînăr, unde copiii sunt  cea mai privilegiată clasă.


Комментариев нет:

Отправить комментарий