28 июля 2015 г.

Prima mea carte de intrebariVă propun, dragii mei, să mai răsfoim din Prima mea carte de intrebari. București: Enciclopedia RAO, 20014. – 159 p.
Enciclopedia pentru prichindei cuprinde peste 300 de întrebări pe care și le pun copiii la vîrsta tuturor curiozităților, cînd în fiecare zi descoperă ceva nou, cînd totul îi interesează, cînd vor să știe și să înțeleagă tot mai multe despre lumea din jur. Răsfoind împreună această carte minunată vom afla lucruri deocamdată necunoscute despre om, natură, animale.
Am citi deja despre dinozauri, despre animale caragioase, despre tainele corpului omenesc. 

Astăzi vom mai răspunde la cîteva de ce-uri și anume: 
ce înseamnă să fii Frumos și Curat?!


De ce trebuie să ne spălăm?
Minusculi și invizibili, unii microbi ne pot îmbolnăvi. Lor le place murdăria, dar nu suferă săpunul. De acfeea, pentru a fi sănătoși, trebuie să ne spălăm în fiecare zi. Pentru a alunga microbii, trebuie să spălăm cît mai des așternutul, să facem curat cu aspiratorul și să ștergem praful în casă.


De ce terebuie să ne spălăm pe dinți după masă?
Cînd mîncăm, printre dinți rămîn resturi de alimente. Ele sunt un adevărat ospăț pentru anumiți microbi și bacterii, care se înmulțesc foarte repede.Dacă nu ne spălăm cu periuța și pasta, dinții sunt năpădiți de bacterii care sapă mici găuri : cariile.


De ce terebuie să ne spălăm pe mîini după ce mergem la WC?
În intestinul nostru trăiesc numeroase bacterii. Cînd mergem la WC, ele ies  din noi. Deși în abdomen ele nu sunt periculoase, ele ne pot îmbolnăvi dacă ating alte părți ale corpului. De aceea, după ce am fost la WC, trebuie să ne spălăm bine pe mîini.


De ce miros urît picioarele după ce am stat mult timp încălțați?
Cînd mergem sau cînd este cald, picioarele transpiră. Dacă încălțămintea nu este aerisită sau cînd o purtăm mult timp, transpirația nu se evaporă și miroase urît.


Este adevărat!
Pe vremuri, mulți oameni nu se spălau aproape niciodată, fiindcă se credea că murdăria apără de boli. Dacă am fi trăit în acele timpuri, ne-am fi făcut baie doar de 2-3 ori în viață, iar în rest ne-am fi stropit cu puțină apă de colonie pe față. :(

Комментариев нет:

Отправить комментарий